d
FB TW IG

Święto Młodego Wina (17-19 listopada 2023), tradycyjnie przypadło na trzeci weekend listopada i rozpoczęło się zwyczajowym preludium, jaki  stanowią piątkowe kolacje degustacyjne w sandomierskich restauracjach. Tego roku wieczorne spotkanie przygotowały Restauracja Jadwiga oraz Restauracja pod Ciżemką, gdzie komentatorami degustowanego wina byli winiarscy dziennikarze: Justyna Korn-Suchocka oraz Maciej Nowicki.

Głównym dniem Święta Młodego Wina jest sobota. W południe enoturyści udali się do Zamku Kazimierzowskiego w Sandomierzu, gdzie odbyło się uroczyste otwarcie wydarzenia. Po zakończeniu oficjalnej części, wprost z Wzgórza Zamkowego wyruszył Winny Korowód prowadzony przez winiarzy w asyście Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej oraz włodarzy Miasta. Przemarsz prowadził przez uliczki Starego Miasta aż do wrót Ratusza, gdzie burmistrz przekazał klucz do Bram Miejskich uczestnikom Święta Młodego Wina na ręce prezesa Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy. W tej właśnie chwili, posiadacze Paszportu Święta Młodego Wina, mogli oficjalnie wyruszyć w poszukiwaniu restauracji z winnymi stoiskami.

Na Starówce przez cały dzień trwały imprezy towarzyszące: pokazy tańców dworskich, teatr ognia, wieczorne koncerty zespołów HambawenahKASA, wystawa Piotra Lutyńskiego w Kamienicy Oleśnickich czy spacery przewodnickie do Podziemnej Trasy Turystycznej i na Bramę Opatowską. Dla enoturystów, którzy nie posiadali degustacyjnego paszportu Święta, przygotowano możliwość skosztowania dojrzałych roczników wina z Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego w specjalnym degustacyjnym namiocie. Trzeci dzień Święta Młodego Wina objął niedzielną mszę w Kościele Świętego Jakuba i Dzień Otwartej Piwnicy – podczas którego goście mogli odwiedzić winiarzy w ich własnych gospodarstwach.