Winnica
z Gór Pieprzowych
Rodzinna Winnica założona w 2015 roku. W 2019 roku dosadzone kolejne 4500 krzewów. Nasza winorośl rośnie w Rezerwacie Przyrody Gór Pieprzowych nieopodal Sandomierza. Położenie naszej winnicy jest naprawdę malownicze. Południowe skłony Gór Pieprzowych u podnóża których płynie Wisła, pozwalają poczuć się jak we włoskiej Toskanii. Ponadto gleby lessowe oraz łupki, z których zbudowane są Góry, dają optymalne warunki do uprawy winorośli.
ADRES
Kamień Łukawski 18B
27 – 600 Sandomierz
KONTAKT
e-mail
+ 48 797 600 188
Winnica
z Gór Pieprzowych
Obszar
1,3 hektara
Szczepy
Chardonnay, Seyval Blanc, Riesling, Muscat Odeski, Pinot Noir, Cabernet Cortis, Dornfelder, Leon Millot, Rondo, Regent
Enoturystyka
wiata degustacyjna, ognisko, grill, pływanie po Wiśle łodzią Dubas, malownicza okolica, ślubne sesje zdjęciowe, wieczory panieńskie i kawalerskie
Degustacja
dla osób indywidualny i grup (maj – sierpień)
Miejsca sprzedaży
…
Nasza przygoda z winiarstwem zaczęła się zupełnie przypadkowo. W 2009 roku spędziliśmy weekend majowy w okolicach Sandomierza, to była „miłość od pierwszego wejrzenia”. Jeszcze w tym samym roku kupiliśmy działkę w Górach Pieprzowych – przepięknym miejscu nad samą Wisłą.
Na początku posadziliśmy drzewka owocowe, lecz latem temperatura była tak wysoka, że drzewka nie chciały rosnąć. W końcu podjęliśmy decyzję o stworzeniu winnicy. I tak w 2015 roku posadziliśmy pierwsze sadzonki. Uprawiane przez nas odmiany to Rondo, Regent, Leon Millot, Marechal Foch oraz Muscat Odesskij. Lessowa gleba i łupki stwarzają idealne warunki pod uprawę winorośli.
W 2016 roku Kasia ukończyła roczne Studium Praktycznego Winiarstwa w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle prowadzonej m. in. przez Romana Myśliwca, prekursora i propagatora odradzającego się polskiego winiarstwa. W tym samym roku zakupiliśmy kolejną działkę o powierzchnii 1,3 h, na której to planujemy w 2019 roku posadzić kolejne krzewy winorośli.
W 2017 roku powstało nasze pierwsze wino – zaledwie kilkanaście butelek, ale radość i satysfakcja bezcenne! Jeszcze w tym roku rozpoczynamy budowę przetwórni. Jedziemy „pełną parą”.