Święto Młodego Wina

Trzeci weekend listopada to czas, kiedy na Rynku Starego Miasta Sandomierza, pojawiają się tłumy miłośników wina, by razem z gospodarzami Święta Młodego Wina cieszyć się efektami całorocznej pracy winiarzy. Sandomierz staje się winiarską stolicą, przyjmuje liczne tłumy gości, którzy przybywają tu w celu skosztowania młodego wina z lokalnych winnic.
Jesień to okres, kiedy Winiarze mogą pochwalić się tegorocznymi zbiorami oraz wysokiej jakości młodym winem. Jest to również czas na omówienie i zaprezentowanie nagród, zdobytych podczas mijającego sezonu, przedstawienie nowych pomysłów, ale przede wszystkim, to najlepsza okazja, by Winiarze mogli podzielić się swoją wiedzą i pasją, wychodząc i rozmawiając z gośćmi.
Niepowtarzalna atmosfera i wysokiej jakości wyroby winiarskie, przyciągają koneserów nie tylko z dalekich zakątków Polski, ale również z całego Świata. Jest to efektem pracy, długoletnich starań, organizatorów zgromadzonych wokół Stowarzyszenia Sandomierskich Winiarzy, skierowanych w stronę enoturystyki.

Paszport na Święto Młodego Wina
Dokument ten upoważnia do udziału w degustacji lokalnego wina od wszystkich winiarzy, którzy biorą udział w Święcie Młodego Wina w Sandomierzu.

Jak to wygląda?
– Po uprzednim zakupie, otrzymują Państwo w pakiecie paszport, mapkę punktów degustacyjnych oraz kieliszek w pamiątkowym opakowaniu – sakiewce z logiem sandomierskiego Święta Młodego Wina.
– Po odebraniu takiego zestawu, są Państwo upoważnieni do korzystania z próbek win lokalnych oraz zaproszonych winnic.
– Punkty, w których można znaleźć winiarzy, znajdują się w obrębie Rynku Starego Miasta w najbardziej klimatycznych restauracjach Sandomierza. Są one oznaczone na specjalnie przygotowanych mapkach dla posiadaczy paszportu.

Jesień Młodego Wina – spotkania przy winie w restauracjach

Wydarzenie to stało się przedłużeniem Święta Młodego Wina i obejmuje czas kończącej się jesieni. Wtedy to będą mieli Państwo niepowtarzalną okazję degustować wysokiej jakości młode wino z lokalnych winnic w sandomierskich restauracjach przy akompaniamencie pysznych potraw.