Winnica Płochockich
Winnica jest prowadzona ekologicznie z elementami biodynamiki. Produkujemy dużo różnorodnych win, jednoodmianowych jak również autorskich kupaży. Wszystkie produkowane wina są wegańskie. Nasze wina wielokrotnie zdobywały nagrody na konkursach winiarskich krajowych, jak również zagranicznych.
Winnica Płochockich
Obszar
7 hektarów
Szczepy
Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Souvignier Gries, Seyval Blanc, Hibernal, Solaris, Johaniter, Pinot Noir, Zweigelt, Traminer, St. Laurent, Muscat Ottonel
Enoturystyka
4 pokoje dwuosobowe, apartament 4-osobowy (maj – sierpień)
Degustacja
dla osób indywidualny i grup (maj – sierpień)
Miejsca sprzedaży
…
W czasach młodości byliśmy związani z rolnictwem zarówno wykształceniem – obydwoje ukończyliśmy Technikum Ogrodnicze, później studia na kierunkach ochrona środowiska (Basia) i rolnictwo (Marcin) – jak i zamiłowaniem i kilkuletnią praktyką w zawodzie. W kolejnych latach zajęliśmy się zawodowo innymi sprawami, zupełnie niezwiązanymi z rolnictwem. Niemniej jakiś sentyment do ziemi i do uprawy pozostał, wskutek którego w pewnej chwili zaczęliśmy szukać działki lub małego gospodarstwa do kupienia. Pierwsza winnica „doświadczalna” została posadzona na Podkarpaciu w roku 2003, jednak odległość od miejsca zamieszkania była zbyt duża i zdecydowaliśmy o zakupie ziemi pod winnice bliżej. Wybór padł na okolice Sandomierza. Tam posadziliśmy pierwsze krzewy w roku 2006. 10 lat jeździliśmy łącząc pracę zawodową z budowaniem winnicy i winiarni. Od roku 2013 zajmujemy się wyłącznie winnicą i produkcją wina. Aktualnie dołącza do nas Syn Piotr z żoną Katarzyną.