Winnica
Świętego Jakuba
Winnica została założona przez dominikanów w Sandomierzu, niedługo po erygowaniu tutejszego klasztoru św. Jakuba (rok 1226). Była to pierwsza winnica na ziemi sandomierskiej, która następnie zapoczątkowała w tym regionie rozkwit uprawy winorośli. W 2012 roku winnica została reaktywowana. Kilka lat poszukiwań odpowiednich odmian winorośli w efekcie pozwoliło na wznowienie działalności komercyjnej. Od pięciu lat istnieje możliwość zakupu naszych win.
ADRES
Staromiejska 3
27-600 Sandomierz
KONTAKT
e-mail
+ 48 728 471 708
Winnica
Świętego Jakuba
Obszar
1,04 hektara
Szczepy
Muscat Ottonel, Chardonnay, Seyval Blanc, Johanniter, Hibernal, Solaris, Cabernet Sauvignon, Zweigelt, Cabernet Cortis, Monarch, Regent
Enoturystyka
oprowadzamy po winnicy (maj – wrzesień)
Degustacja
dla osób indywidualny i grup (maj – wrzesień)
Miejsca sprzedaży
wyłącznie na miejscu w Winnica Bistro (Staromiejska 3, maj – wrzesień)
W1226 roku w Sandomierzu zostaje założony przez św. Jacka Odrowąża klasztor dominikanów. Wraz z innymi braćmi przybył on z Włoch, skąd jak głosi legenda, przywiózł ze sobą nieznaną w Polsce odmianę orzecha włoskiego, która doskonale przyjęła się na sandomierskich ziemiach. Dużej wielkości owoce orzecha aż do dziś nazywane są na tę pamiątkę Jackami. Nie tylko ta roślina bardzo dobrze zadomowiła się na tym terenie. Sprzyjający klimat oraz zaangażowanie braci szybko doprowadziły do rozkwitu winnic. Włoski model uprawy winorośli był dla nich odniesieniem. Początkowo wino wytwarzane było dla własnych potrzeb liturgicznych, jednak już dwanaście lat po jej otwarciu, otrzymała ona certyfikat książęcy na produkcję i sprzedaż wina w całej Europie. Niestety ze względu na zmiany klimatyczne oraz zawirowania historyczne wraz z kasatą naszego klasztoru po Powstaniu Styczniowym w 1864 roku zostaje zamknięta również winnica.
Dopiero w 2001 roku Dominikanie przybywają z powrotem do Sandomierza, a w 2012 przywracają do życia Winnicę Świętego Jakuba. To był nasz drugi początek.
Tym, co łączy nas z braćmi, którzy tworzyli winnicę przez te wszystkie wieki, jest nie tylko powołanie dominikańskie, ale również pasja i zaangażowanie w proces powstawania kolejnych wyjątkowych win. Osiem wieków tradycji tworzenia wina rodzi zobowiązania.
Pomimo, iż tradycja winnicy sięga czasów średniowiecza, w chwili obecnej jesteśmy małą manufakturą, winnicą, która dopiero zaczyna się kształtować i rozwijać swoje skrzydła. Cały proces powstawania wina oparty jest na pracy naszych rąk oraz na doświadczeniu, które zdobywamy każdego dnia.